tamarka: Kto pomoże w zadaniu?

Marek i Jarek zbierają znaczki pocztowe i układają je w klaserach. Klasery Jarka są większe −
w
każdym z nich mieści się o 20 znaczków więcej niż w każdym z klaserów Marka. Jednak Marek ma
o
3 klasery więcej niż Jarek i dlatego łącznie ma dwa razy więcej znaczków. Wiadomo również, że
ilość znaczków w jednym klaserze Jarka jest 20 razy większa od ilości klaserów Marka.
Jeśli przez x oznaczymy ilość znaczków w jednym klaserze Jarka, to z treści zadania wynika,
że:
A;
120 x2 + 7x=0
b:
120x2 −7x=0
c
120 x2 −5x=0
d;
120 x2 +5x=0