Matoł : 
Rozwiąż równanie.

a) (2x - 4)(2x + 4) = (2x - 4)
2
b) (3x - 1)
2 = (3x - 1)(3x + 1)
c) (-3x + 6)
2 = (3x - 6)(3x + 6)
d) (8 - x)(8 + x) = (2 - x)
2 - 2x
2
Proszę o pomoc przynajmniej części tych zadań kompletnie nie wiem
jak to rozwiązać

Wytłumaczy mi to ktoś?
7 gru 20:40
Mycha: korzystasz ze wzorow skroconego mnozenia
(a-b)(a+b)=a
2-b
2
(a+b)
2=a
2+2ab+b
2
(a-b)
2=a
2-2ab+b
2
czyli np w pierwszym mamy
4x
2-16=4x
2-16x+16
porzadkujemy
16x=32
x=2
probuj nastepne
7 gru 20:45
niekumata: (3x - 1)2 = (3x - 1)(3x + 1)
3x2 + 2*3x*1 = (6x2 - 4x)(4x + 1) <--- (ile jest 3x * 1 ? 4x?) Mam zapisać
to w dwóch nawiasach?
7 gru 20:52
Matoł: nie no przecież zaraz zwątpię

jak ty to robisz niekumata? Ej dobrze ona to robi? Ja kompletnie nie wiem
czego sie tu chycić najpierw
7 gru 20:54
Mycha: 9x2-2*3x*1+1=9x2-1
9x2-6x+1=9x2-1
7 gru 20:55
niekumata: przecież ja też nie wiem napisałam tylko jak ja to rozumuje ja jestem na
poziomie 2 gimnazjum

Z matmy mi 2 wychodzi a w podstawowce mialam 4

<załamka>
7 gru 20:56
niekumata: Mycha jak to robisz? co ja robie zle? wszystko
7 gru 20:58
Matoł: 9x
2-6x+1=9x
2-1 / :9x
2
-7x = -1 /

-7)
x = ?
Nie no nie wiem
7 gru 21:02
Mycha: popatrz na wzor
dobra najpierw wezmy lewa strone
(3x-1)
2
musimy skorzystac ze wzoru (a-b)
2=a
2-2ab+b
2
nasze a=3x, b=1 wiec mamy
(3x)
2-2*3x*1+1
2=9x
2-6x+1
jak cos mnozymy razy 1 to to jest ta sama liczba

1 jest niezmiennikiem mnozenia. masz 1
razy cos czyli po prostu to cos
no to bierzmy sie za prawa strone
(3x-1)(3x+1)
tym razem musimy skorzystac ze wzoru
(a-b)(a+b)=a
2-b
2
a=3x b=1
(3x-1)(3x+1)=(3x)
2-1
2=9x
2-1
i porownujemy
9x
2-6x+1=9x
2-1
jasniej
7 gru 21:06
Mycha: hola hola dlaczego dzielisz przez 9x
2
po prostu x przenosisz na jedna strone, wiadome
na druga
7 gru 21:07
niekumata: i to jest koniec? ile jest x?
x=?
7 gru 21:09
niekumata: czyli
18x2 - 6x = 0
12x2 =0
7 gru 21:11
niekumata: prosze cię rozwiąż mi tamte pozostałe

Ja tego nie umiem a to
mam na jutro

Jutro poćwiczę po południu obiecuję nawet z tobą
7 gru 21:13
niekumata: mam bardzo podobne zadanie do matoła to sie jeszcze poucze na tych przykładach
7 gru 21:14
yoco: Przecież Ci Mycha jasno napisała

to podstawowe wzory
i musisz je umieć zastosować, bo co dalej będzie ?

w pierwszym po lewej ze wzoru (a+b)(a-b) = a
2 - b
2
po prawej ze wzoru (a-b)
2 = a
2 -2*a*b +b
2
popatrz (2x - 4)(2x + 4)= (2x)
2 - (4)
2 = 4x
2 - 16 ok?
po prawej
(2x - 4)
2 = (2x)
2 - 2*2x*4 + 4
2= 4x
2 -16x +16
wstawiasz do tej równości
4x
2 - 16 = 4x
2 -16x +16
4x
2 - 4x
2 +16x = 16 +16 bo przenosisz ze zmienionymi znakami OK

tu tylko
+16x = 32 /: 16
x = 32/16
x = 2 Ok? pozostałe popróbuj sama
a ja Ci sprawdzę


dasz radę

no bo co Możemy dla Ciebie zrobić
byś się tego nauczyła i zrozumiała

Dawaj napewno będzie dobrze OK
7 gru 21:17
Matoł: Ja tam dalej **** z tego wiem i sie poddaje moze przejde z matmy
7 gru 21:17
niekumata: zrobie (a raczej sprubuje) ale dopiero jutro bo tera ide sie myć i spać bo już poźno
musze zgłosić b/z (bo raczej w szlokle nie odpisze

)
Obiecuje że wroce jutro na ten post i zrobie te durne rownania

pa
7 gru 21:20
Mycha: za szybko sie poddajecie

to na prawde proste

w tych przykladach wszedzie wam sie x
2
skroci i zostaje proste rownanie liniowe
7 gru 21:20
Green: a) (3x + 1)2 − 9x2=7
b) (4 − x)(x + 4)=2x − x2
18 sty 13:51