kula
Maciek: Proszę o pomoc

W kule o promieniu R wpisano walec którego promień r=3.5R.
A)wyznacz stosunek objetości walca do kuli
B)wyznacz sinus kąta pod jakim ze środka kuli widać średnicę walca
18 kwi 14:58
Kejt:
a)Vwalca=π(3,5R)2*2R
Vkuli=43πR3
z b) Ci zbytnio nie pomogę, bo nie mam pojęcia o co chodzi..
18 kwi 17:59
18 kwi 17:59
crysalis: Wyznacz promień walca. W rzucie na płaszczyznę walec wygląda jak prostokąt gdzie podstawą jest
średnica walca, szukasz kąta między przekątnymi tego prostokąta (od strony średnicy)
18 kwi 19:25