proszę o pomoc
maar:

Czy mógłby mi ktoś to wyjaśnić?

Dana jest funkcja f(x)=sinx gdzie x∊<−2π; 2π>.
Narysuj wykres funkcji h(x)=f(x)+|f(x)|.
Na rysunku tylko fragment odpowiedzi, ale nie rozumiem dlaczego 'podniesionio' wykres o 1 w
górę... i w ogóle jak się postępuje gdy jest dodawanie wykresów dwóch funkcji, jak tutaj.
18 kwi 14:54
maar:
18 kwi 15:22
Jack: rozpisz sobie |sinx|:
mamy sinx dla sin x≥0 ⇔ x∊<−2π,−π>u<0,π>
mamy −sinx dla sin x<0 ⇔ x∊(−π,0)u(π,2π)
Stąd h(x)= 2sinx dla sinx≥0 czyli x∊<−2π,−π>u<0,π>
0 dla sinx<0 czyli x∊(−π,0)u(π,2π)
18 kwi 15:25