Pomocy!!!: 
1/ Prostokąt ma boki a i a + b. Jaką dł. ma bok kwadratu o obw. równym
obwodowi tego prostokąta? Czy pola prostokąta i kwadratu są równe?
2/ Gdy dł. jednego boku kwadratu zwiększono o 6 cm. wtedy jego Pole zwiększyło
się o 132 cm
2. Jakiej dł. był bok pierwszego kwadratu?
3/ Czy iloczyn dwóch kolejnych nieparzystych liczb całkowitych jest liczbą parzystą
czy nieparzystą? Czy różnica kwadratów dwóch kolejnych liczb całkowitych jest
liczbą parzystą czy nieparzystą?
4/ Dany jest kwadrat o boku x. Jeżeli jeden jego bok skrócimy o 8 a drugi zwiększymy
o 8 to otrzymamy prostokąt o polu 36. Jakie jest pole kwadratu? Jaka jest dł. boku
kwadratu?
5/ W kwadracie jeden bok zwiększono o 7 a drugi skrócono o 7 otrzymujac prostokat. O ile
pole prostokata jest mniejsze od pola kwadratu?
blagam o pomoc

przynajmniej kilku zadan
7 gru 20:30
yoco:
1/ Ob prost= 4a+2b Pole prost = a(a+b) = a2 +ab
Ob kw.
4x = 4a +2b czyli bok kw. x= a+1/2*b
P kw. = x2 czyli Pkw= (a+1/2*b)2 = a2 +ab +1/4*b2
czyli nie sa równe
2/
x --- dług. przed zwieksz. P= x2 pole przed zw.
x+6 --- dług. po zw. czyli P=( x+6)2 pole po zw.
(x+6)2 = x2 +132 12x = 132 - 36
x= 8
przed zw. 8cm po 14 cm
7 gru 22:24