pochodna funkcji
Kordian: Siemka nie mogę sobie poradzić z tymi pochodnymi dorzucam odpowiedzi
f(x)=(7x−1)3(2x+1)2 odp: f(x)=(70x+17)(2x+1)(7x−1)2
f(x)=(x2−1)2(3−x)2 odp:f(x)=2(x2−1)(3−x)(−3x2+6x+1)
18 kwi 14:04
Jack:
b) f'(x)=[(x2−1)2]' * (3−x)2 + (x2−1)2* [(3−x)2]'=
=2(x2−1)*2x*(3−x)2 + (x2−1)2*(3−x)*(−1)=
=(x2−1)(3−x)[ 4x(3−x)−2(x2−1) ]=(x2−1)(3−x)(−6x2+12x+2)=
=2(x2−1)(3−x)(−3x2+6x+1)
Pierwsze podobnie.
18 kwi 14:27
AS: W b) zakradł się błąd − poprawiam
b) f'(x)=[(x2−1)2]' * (3−x)2 + (x2−1)2* [(3−x)2]'=
=2(x2−1)*2x*(3−x)2 + (x2−1)2*2*(3−x)*(−1)=
2(x2 − 1)(3 − x)[6x − 2x2 − (x2 − 1)] =
(x2 − 1)(3 − x)(−3x2 + 6x + 1)
18 kwi 15:12
Jack: racja, dzięki − w drugiej linijce pominąłem "2"

. W trzeciej już stoi
18 kwi 15:18
Kordian: Mam pytanko czumu w nawiasie kwadratowym (3 linijka u Jack'a) (3−x) i (x2−1) nie są
podniesione do 2 potęgi?
18 kwi 21:32
Jack: to są wyrazy które wyciągnąłem przed nawias bo w drugiej linijce były to wspólne czynniki dla
obu składników (rozdzielonych znakiem "+").
18 kwi 21:36
Kordian: Zrobiłem parę przykładów, i robię tak pochodną f(x) przepisuję bez znaków przed czy po niej (3
linijka) a pochodną g(x) przenoszę do nawiasu kwadratowego opuszczając przy tym potęgę (3
linijka) i do tego jeszcze liczba do wymnożenia.i jakoś to działa
Jakiś inny przykład
f(x)=(x+1)2(x−1)2
f'(x)=2(x+1)(x−1)2+2(x−1)(x+2)2=
=[(x−1)(x+1)][2(x−1)+2(x+1)]=
=4x(x2−1)
18 kwi 22:06
Jack: OK, dobrze to zrobiłeś. Mam rozumieć, że masz jakieś wątpliwości do poprzedniego rozwiązania,
tak?
18 kwi 22:10
Kordian: Nie, trzeba było się z tym zapoznać,na chwile obecną jest opanowane, dzięki za pomoc.
18 kwi 22:12
Jack: spoko
18 kwi 22:17