Wewnątrz trapezu
Calineczka.:

Wewnątrz trapezu prostokątnego ABCD zbudowano trapez do niego podobny oblicz pole zakreskowanej
figury.
18 kwi 14:04
Jack: Podobieństwo figur dane za pomocą ich pól jest równe pierwiastkowi ze stosunku ich pól. Czyli
| | P1 | |
np. Jak masz dwa trapezy o polach P1 i P2 to skala podobieństwa k=√ |
| .
|
| | P2 | |
Spróbuj z tego skorzystać.
Skalę podobieństwa łątwo policzyć mając dwa odpowiadające sobie boki. A masz takie: |AD| i
18 kwi 14:32
Calineczka.: No to k= 23
no ale co dalej?
18 kwi 15:13
Jack: Policz pole dużego trapezu (wszystko masz), pole małego możesz policzyć na podstawie albo k
albo każdy potrzebny bok przemnóż przez 23względem odpowiedniego boku dużego trapezu (i
policz pole).. Na koniec od dużego trapezu odejmij pole małego.
18 kwi 15:16
Calineczka.: Pole dużego mam. Ale jak mam policzyć pole małego? skoro nie mam zadnej z podstaw podanych?
18 kwi 15:22
Jack: ale wiesz że skala podobieńśtwa wynosi 2/3. To oznacza że każdy bok został wymnożony przez tę
wartość

czyli jak podstawa dużego wynosi 6, to podstawa małego 6*
23.
18 kwi 15:26
Calineczka.: Wyszło mi 813 dobrze?
18 kwi 15:35
Jack:
Pole dużego to 15, pole małego 15 * (
23)
2=15*
49=
203.
Stąd różnica 15−
203=15−6
23=8
13. Wygląda na to, że dobrze
18 kwi 15:42
18 kwi 15:45
Jack: proszę

18 kwi 15:45