zad 4 PP1
malinaa18: PLANIMETRIA! BŁAGAM O POMOC!
pole rombu jest równe 60 cm2.Dłuższa przekątna rombu podzieliła kąt ostry rombu na takie 2
kąty o mierze α,że tgα=8/15.Oblicz dł. boku rombu.
Proszę o stopniowe na kierowanie mnie jak rozwiazac albo napisanie pokolei rozwiazania
Jeśli jest mozliwosc to mozecie p[odac numer gg to bd myslec nad tym adaniem na gg ma jeszcze
inne ciekawe zadania
18 kwi 13:19
malinaa18: jest to zadanie mzaliczeniowe


!
18 kwi 13:27
angel: a masz odp
18 kwi 14:30
Bogdan:
| | 8x | | 8 | |
x > 0, tgα = |
| = |
| |
| | 15x | | 15 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
Pole rombu: P = |
| * 30x * 16x ⇒ 240x2 = 60 x2 = |
| ⇒ x = |
| |
| | 2 | | 4 | | 2 | |
| | 1 | | 17 | |
a = √(15x)2 + (8x)2 = 17x = 17 * |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | |
18 kwi 15:00
malinaa18: nie mam niestety odpowiedzi alew eilkie dzieki napewno dobrze

doszlam do polowy sama
18 kwi 20:49