mataiii: Dla jakich wartosci parametru a pierwiastki x1,x2,x3,x4 równania
x4+5x3+ax2-40x+64=0 spełniają warunki x2=-2x, x3=4x1, x4=-8x1? Wyznacz
wszystkie pierwiastki rownania.
7 gru 20:14
mataiii: Proszę o pomoc
7 gru 20:21
Basia:
x2=-2x1
x3=4x1
x4=-8x1
z tego wynika, że jeśli W(x1)=0 to W(-2x1)=W(4x1)=W(-8x1)=0
czyli c=x1 to
(x-c)(x+2c)(x-4c)(x+8c)=W(x)
(x2+cx-2c2)(x2+4cx-32c2)=W(x)
x4+4cx3-32c2x2+cx3+4c2x2-32c3x-2c2x2-8c3x+64c4=W(x)
x4+x3(4c+c)+x2(-32c2+4c2-2c2)+x(-32c3-8c3)+64c4=w(x)
x4+5cx3-30c2x2-40c3x+64c4=W(x)
64c4=64
-40c=-40
-30c2=ax2
5c=5
czyli x1=c=1
x2=-2; x3=4,x4=-8
o ile nie pomyliłam się w rachunkach
8 gru 13:59
Basia:
oczywiście
-30c2=a nie ax2
a=-30
8 gru 14:26
mataiii: Dzięki wielkie, jestem Twoim dłuznikiem

Moze poleci mi ktos jakies ksiązki dzieki którym bedzie mi łatwiej zrozumiec matematyke i
przygotowac sie do matury na poziomie podstawowym jak i rozszerzonym?
9 gru 00:20
dbordzo: Jeny Basiu, boję się, że trochę odstraszyłaś tym sposobem rozwiązywania osoby które szukają
najprostszego sposobu

Możesz zrobić to tak:
−5=X1+X2+X3+X4
(analogicznie wyprowadzasz wzór Viete'a dla równań czwartego stopnia

)
I ładnie
−5=X1−−2x1+4x1−8x1
X1=1
4 lut 18:08