Maturzysta: Liczba 1 jest dwukrotnym pierwiastkiem wielomianu W(x)= x4-3x3-3x2+ax+b. Znajdź resztę
z dzielenia tego wielomianu przez dwumian (x-2)
7 gru 19:45
Maturzysta: pomocy prosze
7 gru 20:36
Mycha: musisz ten wielomian podzielic przez dwumian (x-1), reszte z dzielenia przyrownac do 0,
potem wynik dzielenia jeszcze raz podzielic przez dwumian (x-1) i znowu reszte z
dzielenia przyrownac do 0. z tego wyliczyc a i b i potem podstawic do wyjsciowego
wielomianu i podzielic go przez (x-2) i masz reszte z dzielenia
7 gru 20:38
Dj Kichawa : w rescie nie bedzie ani a anie b ale to moze ja zle podzieliłem
7 gru 21:10
b.: albo szybciej, od razu podzielić przez (x-1)2 i przyrównać resztę do 0,
a po znalezieniu a i b i resztę z dzielenia przez (x-2) można znaleźć szybciej:
W(x) = (x-2)*iloraz(x) + reszta
skąd
W(2) = 0*iloraz(2)+ reszta = reszta
7 gru 21:13
Mycha: jest na pewno

zweryfikuj sobie
x
3-2x
2-5x+a-5
--------------------
(x
4-3x
3-3x
2+ax+b):(x-1)
x
4-x
3
---------------------------
-2x
3-3x
2+ax+b
-2x
3+2x
2
---------------------------
-5x
2+ax+b
-5x
2+5x
---------------------------
(a-5)x+b
(a-5)x-a+5
-------------------------------
b+a-5
7 gru 21:17
Dj Kichawa : no fakt mój wielki błąd

a=11
b=-6
r=-4
7 gru 21:27
ziomus:

to nie to zadanie sory
17 lut 17:37
ziomus:

chuj wam w dupe
17 lut 17:43