logarytmy
sylwester: Uzasadnij że jeżeli liczby logak, logbk, logck gdzie a≠1 b≠1 c≠1 k≠1 a>0 b>0 c>0 k>0
tworza ciąg geometryczny to liczba logbc jest odwrotnością liczby logbc
18 kwi 12:26
sylwester: mala pomylka powinno byc
to liczba logba jest odwrotnością liczby logbc
18 kwi 12:47
Jack:
Wiemy, że:
log
b k =
1logk b
(log
b k)
2 =log
a k * log
c k (wł. ciągu geom.)
Mamy zatem, że:
| | logb k | | logb k | |
(logb k)2 = |
| * |
|
|
| | logb a | | logb c | |
stąd:
| | 1 | | 1 | |
1= |
| ⇒ logb a = |
|
|
| | logb a *logb c | | logb c | |
18 kwi 12:57
sylwester: a dlaczego logbk2 = 1?
18 kwi 13:04
Jack: dzielę obie strony przez (logb k)2
18 kwi 13:13
sylwester: a no tak

dzieki wielkie
18 kwi 13:14
Jack: proszę
18 kwi 13:20