Naszkicuj wykres funkcji f
Nikola: Naszkicuj wykres funkcji f. Podaj dziedzinę tej funkcji i rownania asymptot jej wykresu :
Blagam o pomoc przy tych zadaniach
18 kwi 12:17
Jack: | | a | |
skorzystaj z tego f(x)= |
| − zwykła hiperbola mająca asymptoty x=0 i y=0. Przeniesiona o |
| | x | |
| | a | |
wektor [p,q] wygląda tak: f(x)= |
| +q, a jej asymptoty przesuwają się tak, jak wektor. |
| | x−p | |
18 kwi 12:20
Nikola: a moglbys zrobic przykad 2
18 kwi 12:21
Jack: mamy funkcję f(x)=2x−4 więc asymptota pionowa to (punkt wykluczony z dziedziny) x=4, a
pozioma y=0.
albo f(x)=2x−p+q ⇒ [p,q]=[4,0] więc asymptoty to: x=0+4=4 i y=0+0=0.
18 kwi 12:24
Nikola: a moglbys dac jeszcze wykres ?
18 kwi 12:31
Jack:
18 kwi 12:34
Nikola: podaj współrzędne
18 kwi 12:34
Jack: Wszystkie istotne współrzędne (nie wiem o które pytasz) możesz odczytać sama
18 kwi 12:36
Nikola: prosze podaj

tz współrzędne x i y
18 kwi 12:39
Jack: tego się domyślam, że x i y ale jakiego punktu?
18 kwi 12:39
Nikola: wszystkich
18 kwi 12:40
Jack: oooo nie jestem w stanie... Jest ich nieskończenie nieprzeliczanie wiele!
18 kwi 12:41
Nikola: tych czarnych kropek
18 kwi 12:42
Jack: strzelałem...

Podstaw sobie kilka liczb do wzoru i je dostaniesz

Bierz kilka x−ów
mniejszych od 4 i kilka większych i ze wzoru licz y.
18 kwi 12:44
Nikola: moglbys zrobic mi reszte przykladow

bardzo Cie prosze
18 kwi 12:46
Jack: pozostałe tak samo rób... podałem CI dokładny przepis

Na pewno dasz sobie radę! Możesz pisać
tu odpowiedzi a ktoś będzie robił ewentualną korektę.
18 kwi 12:48
Nikola: a mozesz podac mi dziedzine funkcji

mam takie współrzędne:
x −2 −1 −1/2 1/2 1 2
y 1 −2 −4 4 2 1
18 kwi 13:02
Nikola: i powiedz jak wyznaczyc rownania asymptot
18 kwi 13:02
Jack: jaka to ma być funkcja? Hiperbola?
18 kwi 13:03
Nikola: tak
18 kwi 13:04