Maturzysta: Dana jest funkcja f(x)=x3-px2+5x-2
a) Znajdź taka wartość p dla której funkcja osiąga minimum w x=5
b)Dla wyznaczonego p podaj przedział monotoniczności funkcji f
7 gru 19:43
Maturzysta: pomocy prosze
7 gru 20:36
Mycha: nie przychodzi mi do glowy zaden inny sposob jak skorzystanie z pochodnej... ale pewnie
nie masz pochodnych

a moze masz
7 gru 20:48
Dj Kichawa : Jak wyznaczysz p to ci pomoge

Mi wyszło p=8 ale to takie moje czary
7 gru 20:50
Dj Kichawa : no tutaj jest chyba tylko pochodna możliwa ale możne się mylę
7 gru 21:28
Mycha: no to z pochodnej wychodzi p=8
7 gru 21:35
Dj Kichawa : Jeśli pogrupujesz to tez da się zrobić tylko jak to liczyłem to musiałem gdzieś błąd
zrobić bo mi zły wynik wyszedł a nie chce mi się tego 2 raz robić
8 gru 16:36
Dj Kichawa : Ludzie mam pytanie bo nie to zadanie trybem pochodnej robi sie tak

f`(x)=3x
2-2px+5 to pochodna funkcji
teraz x=5
3*5
2-2*5*p+5=0
75-10p+5=0
p=8
tak sie wyznacza p

? Prosze o jakas odpowiedz
8 gru 19:55
8 gru 20:02
Giga: No taaaak
8 gru 21:11
Dj Kichawa : dzieki
8 gru 21:16