Ciągi.;/
ziutusia: 1. Oblicz pierwszy wyraz i różnice ciągu arytmetycznego {an} a
4=1, a
11=4
2. Zbadaj czy podany ciąg jest artymetyczny oblicz jego różnicę i określ monotoniczność
a
n=−6+7n
3. Oblicz sumę S
16 ciągu: +5,+2,−1,−4
| | 1 | | 4 | | 7 | | 21 | |
4. Oblicz sumę: − |
| , − |
| , − |
| ,...,− |
| . |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
| | 2 | | 3 | |
Zdanie pierwsze jako jedynie zrobiłam i wyszło mi a1=− |
| a r= |
| |
| | 7 | | 7 | |
mógłby mi ktoś je sprawdzic czy to jest dobrze. ? i resztę pokazać jak zrobić.
18 kwi 12:11
angel: 1 masz dobrze
18 kwi 12:14
angel: w tym 3 to te liczby tzn ze ta sa a
1=5

? tak pokolei?
18 kwi 12:15
Jack:
4)
−13−47−...−213=−1+4+7+....+213
W liczniku mamy pewien ciąg arytmetyczny
18 kwi 12:16
gosia: 3)
a
1=5
a
2=2
r=a
2 −a
1=−3
18 kwi 12:20
gosia: n=16
18 kwi 12:21
gosia: podstaw i oblicz mi wyszlo −280 na szybko liczac
18 kwi 12:21
ziutusia: w tym trzecim są po kolei .
18 kwi 12:30
gosia: 2)an=−6+7n
an+1=−6+7(n+1)=7n+1
an+1−an=7n+1+6−7n= 7
18 kwi 12:32
gosia: no to powinno byc tak jak zrobilam w tym 3 tak mi sie wydaje
18 kwi 12:32
gosia: a w 2 podpunkcie ciag jest rosnący
18 kwi 12:33
gosia: chyba ze gdzies sie pomylilam
18 kwi 12:34
ziutusia: oki. dziękuje.

|a jeszcze to 4 jak byś mogła
18 kwi 12:37
gosia: za chwilkę spróbuje
18 kwi 12:48
ziutusia: oki. bardzoi proszę bo mi wyszło jakaś Suma −28,1111.... n mi wyszło jako ułamek a chyba ułamek
nie może byc.?
18 kwi 12:53
18 kwi 12:55
gosia: | | 21 | |
teraz podstawiasz do tego wzoru i wyliczasz najpierw ktorym wyrazem jest ta liczba − |
| |
| | 3 | |
18 kwi 12:56
gosia: i jak wyjdzie Ci ile równa sie n to podstawiasz do wzoru na sume
18 kwi 12:58
gosia: n=11
18 kwi 13:00
ziutusia: n=11. ? i dalej podstawić tylko do wzoru i wyliczyc.?
18 kwi 13:01
18 kwi 13:01
gosia: no mi wyszlo ze n=11 i podstawic teraz wszysko i juz
18 kwi 13:02
ziutusia: ale chyba Sume jakoś źle policzyłam bo wyszła mi 40,3 .? taka powinna wyjśc.?
18 kwi 13:03
ziutusia: a to ja podstawiałam do tego 2 wzrou weic już pewnie teraz zrobi i wyjdzie dobrze
18 kwi 13:03
18 kwi 13:05
gosia: tak ale zostawiaj w ulamkach najwyzej wyjmij calosc ale zostaw w ulamku
18 kwi 13:06
ziutusia: hmm. a mogłabyś naspiać całe rozwiażnie bo mi 2 raz wyszło 40,3 .?
18 kwi 13:06
gosia: | | 1 | |
to tyle samo wyjdzie ale lepiej zostawic tak lub −40 |
| |
| | 3 | |
18 kwi 13:07
gosia: jezeli podzielisz 121 na 3 t wyjdzie 40,(3) to tyle samo
18 kwi 13:07
ziutusia: aha oki. czyli jest dobrze weic dziękuje


. Ci jeszcze raz
18 kwi 13:08
gosia: spoko
18 kwi 13:08