matma
angel: trójkat jest wpisany w okrag o promieniu 10, jeden z bokow tego trójkata ma dlgosc 8, a kat
lezacy przy tym boku ma miare 30 stopni, oblicz pole tego trojkata.
18 kwi 12:05
Kejt:

α=30
o
bsin B=2R
bsin 30o=20 => b= 20*
12=10
dalej z własności trójkątów o stopniach 30
o; 60
o; 90
o
h=8:2=4
10
2−4
2=84
c=
√84+4
√3
mam nadzieję, ze wszystko jest okej..
dalej dasz radę?
18 kwi 13:06
gosia: napewno bedzie tak narysowany czy mozna go jakos jeszcze inaczej narysowac?
18 kwi 13:09
angel: dzieki zaraz sobie przepisze ogarne i zobacze jak cos to bede pytac
18 kwi 13:10
Kejt: hmm.. nawet gdyby to pewnie nic nie zmieni.. aczkolwiek głowy nie dam..
18 kwi 13:11
angel: dzieki
18 kwi 13:39
sari: ktoś po prawi to zadanie? bo to chyba szczególny przypadek, a potrzebuje rozwiązania. Dziękuje
27 lis 19:12