`
beata : Wielomian W(x) = −x3 + 5x2 +ax +b jest równy wielomianowi P(x) = ( x−1)2 (c−x), gdzie c≠1
a) Wyznacz a, b i c
b) Dla wyznaczonej wartosci c rozloz na czynniki wielomian F(x) = P(x +2) − 4(1−x)
18 kwi 11:15
b.: wymnoz (x−1)2(c−x)=...i porownaj wspoczylnniki tego wielomianu oraz wielomianu W
18 kwi 11:46
beata : tylko ze wychodz cos takiego x2c − 2xc +c −x3 + 2x2 −x to jak ja mam to porownac
18 kwi 11:57
Jack: przy odpowiednich potęgach muszą stać te same współczynniki
18 kwi 11:59
beata : nie rozumiem
18 kwi 12:02
Jack: x2c − 2xc +c −x3 + 2x2 −x = −x3 + 5x2 +ax +b
−x3+x2(c+2)+x(−1−2c)+c=−x3 + 5x2 +ax +b
Teraz porównaj współczynniki
18 kwi 12:05
beata : dziękuje już zrozumiałam

18 kwi 12:13
Jack:
18 kwi 12:14
werka: 16−x2
5 sty 18:39
j: wskaż wielomian równy wielomianowi P(x) = ( x−2 )³
9 paź 18:08
5-latek: A wzory skorocnego mnozenia znasz ?
Wiec zagladnij do ksizaki i sobie leniu napisz
9 paź 18:16