.
beata : Dany jest wielomian W(x) = (mx +1) [(m +2)x2 +4x + m −1], gdzie m jest parametrem i m ∊R − {
−2, 0}
a) Dla m= −3 oblicz pierwiastki wielomianu W(x) i określ krotność każdego z nich
b) Wyznacz m tak , aby wielomian w(x) miał pierwiastek trzykrotny. jaki to pierwiastek?
18 kwi 11:11
b.: a) stosunkowo latwe: wstawiasz m=−3 do wzoru na W:
W(x)=(−3x+1)(−x2+4x−4)
i trzeba tylko znalezc pierwiastki tego czynnika kwadratowego (−x2+4x−4)
b) mozna roznie probowac, np. tak:
jesli W ma miec pierwiastek trzykrotny x0, to funkcja kwadratowa w [...] musi miec
pierwiastek dwukrotny x0, czyli musi miec delte = 0
no to liczymy
Δ = 42 − 4(m+2)(m−1) = ... = 0
stad dostaniemy (chyba) 2 mozliwe wartosci m
to jeszcze nie koniec, bo dla tych wartosci m tylko wyrazenie w [...] bedzie mialo podwojny
pierwiastek, trzeba jeszcze zadbac o to, by byl on taki sam, jak pierwiastek wyrazenia (mx+1)
albo II sposob:
wyrazenie (mx+1) ma pierwiastek −1/m, wiec taki pierwiastek (podwojny) musi miec tez funkcja
[(m+2)x2+4x+m−1]
[stokrotka]
18 kwi 11:34