potęgi
Ala: Wiadomo, że a= 515, b=320, c= 235
Jak ułożyć to od największej do najmniejszej?
18 kwi 10:48
b.: proponuje sprowadzic te potegi do takich, ktore maja takie same wykladniki, i wtedy porownac
podstawy
tutaj da sie wszystkie te potegi sprowadzic do takich, ktore maja wykladnik 5 (=nwd liczb
15,30,35)
np.
515 = (53)5 = 1255,
320 = (34)5 = 815, czyli 515 jest większe od 320,
z 235 zrób sama...
[stokrotka]
18 kwi 10:52
Ala: 2
35 = (2
7)
5 = 128
5
czyli c>a>b

?
18 kwi 11:01
b.: zgadza się
18 kwi 11:29