n
beata : Wielomian W(x) = ax3 + bx2 + cx + d , gdzie a≠0, ma dwa rożne miejsca zerowe: x1 = −1 oraz
x2 = 3, przy czym pierwiastek x2 jest dwukrotny. dla argumentu 1 wartość jest równa
(−12)
a) wyznacz wartość współczynników a, b , c, d,
b) Dla wyznaczonych współczynników rozwiąż równanie W(x)= 2x2 − 12x + 18
18 kwi 10:31
b.: skoro ma podane pierwiastki, to
W(x)=a(x+1)(x−3)2 = ax3 + ... (wylicz, dostaniesz stąd b,c,d)
oraz
W(1)=−12,
stąd wyliczasz a.
[stokrotka]
18 kwi 10:43
beata : dziękuje bardzo

18 kwi 10:50