pomocy !
WujekPa: Rozwiąż równanie mx + 12 = m |x| w zależności od parametru m.
18 kwi 10:25
b.: rozważ 2 przypadki:
1. x≥0 (wtedy |x|=x),
2. x<0 (wtedy |x|=−x),
i w kazdym z nich rozwiaz rownanie...
[stokrotka]
18 kwi 10:44
WujekPa: tylko dlaczego wychodza 2 ukłądy sprzeczne? ja robie coś nie tak?
18 kwi 10:59
b.: dla x≥0 widac od razu, ze sprzeczny,
a dla x<0
mx+12 = −mx
2mx=−12
jesli m≠0, to x=−12/m, i jesli m>0, to −12/m<0, wiec w takim przypadku bedzie rozwiazanie
18 kwi 11:28
b.: sorry x=−6/m
18 kwi 11:29