funkcjia liniowa
Ala: Funkcja liniowa f(x) = (m2 − 1)x + 2 jest rosnąca gdy :
A) m∊ ∊(0+∞)
B) m∊ (−1,1)
C) m∊ (−∞,−1)∪ (1,+∞)
Skąd mam wiedzieć które wybrać?
18 kwi 10:18
R.W.16l: funkcja jest rosnąca gdy a>0
a tutaj = (m2−1)
m2−1>0
m2>1
m>1 \/ m<−1
czyli
m∊(−∞;−1)∪(1;+∞)
18 kwi 10:22
R.W.16l: nie radzę się tutaj bawic w rzeczy typu m
2−1=(m−1)(m+1)
bo to komplikuje sprawe na tyle że ten iloczyn jest dodatni dla...
coś takiego no
a*b>0 ⇔ a>0 /\ b>0 \/ a<0 /\ b<0
wychodzą jakieś bzdety.... przynajmniej mi

że x>1 i x<−1...
18 kwi 10:24
R.W.16l: a nie, to dobrze wyszlo

hehe ale ja ślepyu
18 kwi 10:24
Ala: dzięki jesteś bardzo pomocny

więc może spojrzysz jeszcze na to :
Prosta prostopadła do prostej k : x−2y+4 = 0 i przechodząca przez początek układu współrzędnych
ma równanie :
A) 4x−y = 0
B) −0,25x+y = 0
c) 2x +y = 0
D) 2x − y = 0
mam podstawić pod coś zero? czy co...
18 kwi 10:31
R.W.16l: x−2y+4=0
−2y=−x−4
y=−x/2−2
warunkiem prostopadłości wykresów jest a
1*a
2=−1
a
1=−1/2
−1/2*a
2=−1
a
2=−2
czyli to będzie y=−2x+b
2x+y−b=0
jako że b nie ma w odpowiedziach, zakładamy, ze b=0

2x+y=0
18 kwi 11:06
Ala: a skąd się wzięło że a1 jest równe −12? przecież aby wyszło −1 musi być pomnożone 1*(−1)
18 kwi 11:17
Ala: hmm?
18 kwi 11:25
Ala: no bo nie kumam

wytłumaczcie, proszę...
18 kwi 11:44
R.W.16l: mamy funkcję y=−x/2−2
y=ax+b
y=−1/2x−2
a=−1/2
b=−2
stąd −1/2 a nie −1
18 kwi 12:39