robert: Określ dziedzinę funkcji: √{log(9 - x2)/2x - 4
Dziedziną będzie 2x - 4 ≠ 0 ?
7 gru 18:54
Dj Kichawa: Jeśli tam jest kreska ułamkowa i 2
x-4 jest pod kreska to tak
7 gru 19:04
robert: No tam jest kreska.

A z tym log(9 - x
2) nic się nie robi?
7 gru 19:09
yoco: Za mało

jeszcze
i log(9 - x
2) ≥ 0 bo jest pod pierw. Ok

czyli
log(9 -x
2) ≥ log 1 z róznowartosciowości wnioskujemy że
9 - x
2 ≥ 1 <=> - x
2 ≥ - 8 <=> x
2 ≤8 <=> (x-2
√2)(x +2
√2)≤0
x⊂ < -2
√2, 2p{2> i oczywiście 2
x ≠4 <=> x≠2
więc trzeba z tego przedziałuwyrugować x = 2
czyli D= < - 2
√2 ,2) U ( 2, 2
√2>
7 gru 19:11
7 gru 19:12
Dj Kichawa: no ale to pod pierwiastkiem to było oczywiste
7 gru 19:14
robert: Mniej więcej, ale nie bardzo rozumiem tego:

log(9 - x
2) ≥ log 1
No że pod pierwiastkiem nie może być 0 to wiem.

Ale po co ten log 1 po prawej stronie?
7 gru 19:15
yoco:
Bardzo wazne założenie




!
OoooJJJJ

jeszcze jedno założenie sorryy

9 - x
2 >0 bo to liczba logarytmowana

czyli x
2 < 9 <=> (x-3)(x+3) <0 <=> x∈( -3, 3)
ale odp i tak dobra jest

ale to tylko przypadek

bo mogło być inaczej




! <haha>
7 gru 19:19
yoco:
no bo ta jest nierówność log aby ja rozw. trzeba zero
zapisać jako log
bo
log1 = 0 tak

bo 10
0 = 1
7 gru 19:21
yoco:
Pod pierw. nie zero tylko ≥ o bo nie ma pierw z liczby ujemnej
w zb. liczb rzeczywistych OK
7 gru 19:22
robert: No mi tyle wyszło na początku.

x∈R - {-3,3} i jeszcze x∈R - {2}
Wsio?

7 gru 19:23
7 gru 19:26
robert: załapał.

Dzięki.

Będzie jeszcze jedno pyt. dot. wykresów, ale to za chwilę.
7 gru 19:43
Dj Kichawa: yoco ty chyba nic nie robisz tylko machasz zadania na tym forum
7 gru 19:47