wykaż, że
dor07: Wykaż, że dla x∊(−2,3) liczba a=
|2x+4|2x+4 −3
x−3|x−3| jest równa 4.
18 kwi 09:21
dor07: w odpowiedziach opuszczono wartość bezwzględną... dlaczego można tu tak zrobić?
18 kwi 09:26
R.W.16l: bo biorąc x za najmniejszą i największą możliwą wartośc (tak się robi w takich zadaniach z
przedzialami) czyli −1 i 2
to 2x+4 dla x=−1 jest równe 2 czyli dodatnie ogólnie
jak się podstawi 2 pod x to też będzie dodatnie

więc, skoro pod oboma względami wyniki są
dodatnie opuszcza się | | bez zmiany znaków − 2x+4
|x−3| dla x=−1 lub dla x=2 widac że bedzie liczbami ujemnymi to opuszcza się | | ze zmienionymi
znakami
|x−3|=3−x
| 2x+4 | | x−3 | | 3x−9 | | −3(3−x) | |
| −3* |
| =1− |
| =1− |
| =1−(−3)=4 |
| 2x+4 | | 3−x | | 3−x | | 3−x | |
18 kwi 10:04
18 kwi 10:38
18 kwi 10:38