Dj Kichawa: Drodzy koledzy, koleżanki jestem troszkę na bakier z wielomianami i zabiło mnie zadanie
mian owitej treści proszę o pomoc :
Dany jest wielomian W(x)= 6mx
3 - 13mx
2 + 13m -6. Dla jakiej wartości parametru m
pierwiastkiem wielomianu jest parametr m

Dziękuje
7 gru 18:38
yoco: W(m) = 0
czyli
6m
4 -13 m
3 +13m - 6 =0 rozwiazac to równanie i tyle Dasz radę

podpowiem rozkład
6(m
4-1) -13m(m
2 -1) =0
6(m
2 -1)(m
2 +1) - 13m(m
2-1)=0
(m
2-1)( 6m
2+6 - 13m)=0
m
1=1 m
2= - 1 6m
2 - 13m +6=0 oblicz delte i m
3 i m
4 jak są
i tyle
7 gru 19:01
Dj Kichawa: o stary dzięki próbowałem to rozbic ale mi nie wychodziło ale teraz to już łatwo dzięki
wielkie
7 gru 19:05
7 gru 19:13
Dj Kichawa: Aj to przepraszam

I proszę
7 gru 19:19