funkcja kwadratowa
Ala: wykres funkcji kwadratowej f(x) = 2(x−3)2 − 7 przecina oś OY w punkcie
A) (0,−3)
B) (11,0)
C) (0,−7)
D) (0,11)
CO zrobić w tym zadaniu obliczyłam Δ ale wynosi zero, więc nie wiem czy to nie jest wbrew
zasadą matematyki ale obliczyłam x1 i x2 i wyszło 3... niestety prawidłowa odpowiedz to D,
dlaczego?
18 kwi 08:17
Polka: musisz obliczyć zbiór wartości, czyli p i q ... delta nie wychodzi 0, pokaż obliczenia...
18 kwi 08:56
Ala: chyba nie chciała byś widzieć tej herezji

w sumie zauważyłam jedną pomyłkę, więc pewnie
wyjdzie inaczej...
f(x) = 2(x−3)
2 − 7
=2x
2−12x+18−7
=2x
2−12x+11
Δ= 144−88
Δ= 56
√Δ=
√7*8 = 4
√7
18 kwi 09:12
Ala: ale jeśli mam obliczyć p i q to za bardzo nie wiem ja bo w wzorze są już te wartości podane
18 kwi 09:15
Wydi: wyszło Ci równanie 2x
2−12x+11 a miejsce przecięcia wykresu z osią OY było podajże (0;c) czyli
(0;11)
18 kwi 09:24
Polka: Kurcze, mi się wydaje, że będzie to odp C

p=3, q=−7, więc (0,−7)

ale nie chce być wyrocznią ... sama przygotowuję się do matury
18 kwi 09:35
Ala: no ale skąd mam wiedzieć które wybrać? tak samo jak polka mogłam uznać że to będzie 7 czy
jeszcze coś innego... jest na to jakaś zasada? dlaczego nie a lub b... Q lub P?
18 kwi 09:44
R.W.16l: ok, wykres fukcji przechodzi przez oś OY tylko dla x=0
f(x) = 2(x−3)2 − 7
f(0)=2*(−3)2−7
f(0)=2*9−7
f(0)=11
czyli x=0, y=11
18 kwi 09:55
Ala: dzięki
18 kwi 10:00
18 kwi 10:03
R.W.16l: (x
1; 6)
(x
2; 6)
(x
3; 6)
odejmując od f(x) czyli od y 6 zostanie nam
(x
1; 0)
(x
2; 0)
(x
3; 0)
miejsce zerowe fukcji to takie x dla których y=0

czyli ma 3 miejsca zerowe
18 kwi 10:07