test
tamarka: kto pomoże?

Mam 3 zadania testowe i nie umiem sobie poradzić z nimi.
Marzena chce wybrać ubranka dla lalki i misia. Dla lalki wybiera jedną sukienkę, jedną parę
butów i jeden kapelusz, a dla misia jedną parę butów, jedne spodenki i jedną koszulkę.
Sukienek dla lalki ma o 4 więcej niż par butów dla niej i 2 razy więcej niż spodenek dla
misia. Z kolei koszulek dla misia ma o jedną więcej niż spodenek. Ma też 3 kapelusze dla lalki
i 2 pary butów dla misia.
Niech x oznacza ilość par butów dla lalki, które ma Marzena. Wtedy liczba sposobów, na jakie
może ona ubrać swojego misia, wynosi:
a: 2*(
12 x −2)(
12 x−1)
b:2*(2x −8)(2x−7)
c:2*(2x +8)(2x+9)
d: 2*(
12 x +2)(
12 x+3)
2) Pan Tomasz jest właścicielem dwóch prostokątnych działek. Długość pierwszej działki jest o
15 m mniejsza od dwukrotności jej szerokości, a szerokość drugiej działki jest o 24 m większa
od połowy jej długości. Jednocześnie długość drugiej działki jest o 130 m większa od
szerokości pierwszej działki.
Jeśli przez x oznaczymy szerokość pierwszej działki, to szerokość drugiej działki wynosi:
a: (
12 x+ 130) +24
b:
12(x +130)+24
c:
12(2x−15)+24
d:
12x +24
3: Marek i Jarek zbierają znaczki pocztowe i układają je w klaserach. Klasery Jarka są większe
− w każdym z nich mieści się o 20 znaczków więcej niż w każdym z klaserów Marka. Jednak Marek
ma o 3 klasery więcej niż Jarek i dlatego łącznie ma dwa razy więcej znaczków. Wiadomo
również, że ilość znaczków w jednym klaserze Jarka jest 20 razy większa od ilości klaserów
Marka.
Jeśli przez x oznaczymy ilość znaczków w jednym klaserze Jarka, to z treści zadania wynika,
że:
A; u {1}{20} x
2 + 7x=0
b:u {1}{20} x
2 −7x=0
c;u {1}{20} x
2 −5x=0
d;u {1}{20} x
2 +5x=0
Proszę o pomoc w tym zadaniu

Baaardzo proszę
Aza:
zad1)
x+4 −−− ilość sukienek dla lalki
12(x+4)=
12x+2 −−− ilość spodenek dla misia
12(x+4) +1 =
12x+3 −−− ilośćkoszulek dla misia
2 pary butów dla misia
misia ubierze na: 2*(
12x+2)*(
12x+3) sposobów
odp: d)
zad2)
x −−− szer. 1 działki
2x−15 −−− dł. 1 działki
12(2x−15)+24 −−− szer.2 działki
odp: c)
zad 3)
nie napisałaś do końca pytania do tego zadania
tamarka: Marek i Jarek zbierają znaczki pocztowe i układają je w klaserach. Klasery Jarka są większe − w
każdym z nich mieści się o 20 znaczków więcej niż w każdym z klaserów Marka. Jednak Marek ma o
3 klasery więcej niż Jarek i dlatego łącznie ma dwa razy więcej znaczków. Wiadomo również, że
ilość znaczków w jednym klaserze Jarka jest 20 razy większa od ilości klaserów Marka.
Jeśli przez x oznaczymy ilość znaczków w jednym klaserze Jarka, to z treści zadania wynika,
że:
A;
120 x2 + 7x=0
b:
120 x2 −7x=0
c;
120 x2 −5x=0
d;
120 x2 +5x=0
to jest całe zadanie