Monik: Pomoże ktoś w zadaniu?
Pani Krystyna na swojej działce uprawia żonkile. W zeszłym roku ilość rzędów kwiatów była taka
sama, jak ilość kwiatów w każdym rzędzie, jednak rok później postanowiła zwiększyć długość
każdego rzędu o 5 kwiatów. W sumie liczba żonkili na jej działce wyniosła 300. Ile rzędów
kwiatów rosło na działce pani Krystyny?
Mam jeszcze podpowiedź ale ona mi nic nie dała.
Oznacz przez x ilość rzędów kwiatów. Ile wynosi nowa liczba kwiatów w każdym rzędzie? Ile
wynosi liczba wszystkich kwiatów?
Jak rzwiązać to zadanie ?
17 kwi 22:03
Kejt:
rok temu:
ilość kwiatów łącznie=x*x=x2
rok później:
ilość kwiatów= (x+5)x=x2+10x+25
17 kwi 23:07
Aka: i to wszystko ? Bo ja naprawdę zielona jestem w tym temacie
17 kwi 23:33