Propablistyka - zdarzenia niezależne
Quiet: Zadanie maturalne, nie mogę sobie poradzić.
W biurze wykorzystywane są trzy pracujące niezależnie komputery. Prawdopodobieństwo
zepsucia się każdego z nich jest równe P(A)=0,(3). Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że
niesprawny jest co najwyżej jeden komputer.
Myślałem tak:
Konkretny komputer się zepsuje :
P(A) = P(B) = P(C) = 0,(3)
Komputer się nie zepsuje :
P(A') = 0,(7)
P(D)=szukane prawd.
P(D)=P(A∩B∩C)+P(A'∩B∩C)+P(A∩B'∩C)+P(A∩B∩C')
17 kwi 21:55
Kejt: Komputer się nie zepsuje : nie P(A') = 0,(7) tylko P(A') = 0,(6) jeśli dobrze rozumuję..
17 kwi 21:59
Quiet: Jesteś błyskotliwa, a ja jestem błaznem. Matematyka znowu ze mnie zażartowała

Dziękuje za pomoc.
17 kwi 22:24