równanie
witek39: równanie x4−8x2−9=0
17 kwi 21:48
Kejt: za x2 podstawiasz inną literę powiedzmy t
wtedy:
t2−8t−9=0 a=1 b=−8 c=−9
Δ=b2−4ac=64+36=100
√Δ=10
i licz dalej..
17 kwi 21:57
witek39: dzieki
17 kwi 22:05
Nikka: można też inaczej :
x4 −1 − 8x2 − 8 = 0 ( −9 = −1 − 8)
(x2−1)(x2+1) − 8(x2+1) = 0
(x2+1)(x2 −1 −8) = 0
(x2+1)(x2 −9) = 0
(x2+1)(x−3)(x+3) = 0
czyli x =3 lub x = −3 ( bo z pierwszy nawias nie ma rozwiązania)
17 kwi 22:20
Gustlik: Najlepiej tak, jak proponuje Kejt − podstawić t=x2, obliczyć deltę, t1 i t2, potem wrócić do
starej niewiedomej x2. Nikka, Twoje metody są dobre, tylko kombinacyjne. Szczerze mówiąc nie
jestem zwolennikiem metod typu "coś dodać, coś odjąć", ponieważ nie każdy jest stanie wpaść,
na jakie liczby rozbić składniki wielomianu, aby potem poskładać to do kupy. Pozdrawiam.
18 kwi 01:39
witek39: dzięki
18 kwi 20:29