Jacob: 1. Boki rownolegloboku maja dlugosc 6cm i 12cm, a krotsza wysokosc ma 6cm. Jaka dlugos ma
druga wysokosc ?
2. W trapezie rownorameniennym podstawy maja dlugosc 10cm i 18cm, a wysokosc rowna 4cm.
Oblicz pole i ramie tego trapezu.
7 gru 18:12
yoco: P= 12*6= 72 cm
2
P= 6*h
2
6h
2= 72
h
2 = 12cm

7 gru 18:16
Jacob: i tu Cie zaskocze... wynik powinien wynosic 7,2 (tak mam w odpowiedziach)
7 gru 18:19
Dj Kichawa: ty masz za każdym razem taka odpowiedz a później się okazuje ze to nie do tego zadanie
7 gru 18:20
yoco:
2/ pole to banał P= (a+b)*h/2 podstaw i tyle
x --- dług. odcinka odcietego na podstawie 18cm przez te wysokość
czyli x = (18- 10)/2 = 4 cm
z tw. Pitagorasa k2 = h2 +x2 k --- ramie trap.
k2 = 16 +16
k2 = 32 to k = 4√2 cm
7 gru 18:21
Jacob: dj przy tamtym sie pomylilem zadaniu

tu powinna byc ta odpowiedz
7 gru 18:22
7 gru 18:23
Jacob: i pole nie banal bo nie mam boku b

mam tylko dwie podstawy
7 gru 18:25
Jacob: yoco niestety zle xD musi byc 7.2 i koniec

tylko przekonaj mnie jak

cos czuje, ze
jestes na dobrej drodze bo 72
7 gru 18:25
7 gru 18:28
Jacob: Pol po ch*j mi tu twoje pole

? Ja mam obliczyc druga wysokosc

a ta wynosi 7,2cm
Pole obliczyles dobrze
7 gru 18:29
7 gru 18:30
Jacob: trzecia podstawowki, a nie potrasz zrobic brawo
7 gru 18:32
koma: Zadanie rozwiązane poprawnie

potwierdzam

! to banał


Przeproś yoco i tyle
7 gru 18:51