wyzwanie! pytanie otwarte
Ala: Dwaj rowerzyści wyjechali naprzeciwko siebie z dwóch miejscowości A i B położonych od siebie w
odległości 180km. Rowerzysta jadący z miejscowości A wyjechał o godzinę później od drugiego i
jechał z średnią prędkością o 3 km/h mniejsza niż rowerzysta jadący z miejscowości B. Stosunek
średnich prędkości rowerzystów wyrażał się liczbą z przedziału (0,8;1). Rowerzyści spotkali
się w odległości 72km od miejscowości A. Z jakimi średnimi prędkościami jechali obaj
rowerzyści?
17 kwi 21:35
Aza:
v*t=s
v−3 −−− średnia predkość dla rowerzysty A
v −−−− średnia prędkość dla rowerzysty B
dla rowerzysty A: ( v−3)(t−1)= 72
dla rowerzysty B: v*t= 108
rozwiązując ten układ równań otrzymasz:
vt−v−3t+3= 72 => 108 −v −3t= 69 => t= 13−
v3
to: v( 13−
v3)= 108 =>
13 v
2 −13v+108=0
v
2−39v+324=0 Δ=225
√Δ=15
dla rowerzysty B : v
1= 27 v v
2= 12
dla rowerzysty A: v
1−3= 24 v v
2−3=9
| | 24 | |
uwzgledniając warunek zadania: |
| =0,8888 €( 0,8: 1)
|
| | 27 | |
| | 9 | |
|
| = 0,75 −−− odrzucamy
|
| | 12 | |
odp: dla: rowerzysty
A: v= 24km/h dla rowerzysty
B : v= 27 km/h
17 kwi 22:19