równanie
witek39: Rozwiążcie równanie x4+5x2+6=0
17 kwi 21:24
Godzio: (x2 + 3)(x2+2) = 0
czyli nie ma rozwiązań
17 kwi 21:28
Nikka: x4 − 4 + 5x2 + 10 = 0
(x2−2)(x2+2) + 5 (x2+2) = 0
(x2+2)(x2−2+5) = 0
(x2+2)(x2+3) = 0
dla każdego x∊R x2+2 > 0
dla każdego x∊R x2+3 > 0
czyli równanie nie ma rozwiązania
17 kwi 21:34
witek39: skąd się wzięło 10 i 4?
17 kwi 21:42
Nikka: −4 + 10 = 6 ( 6 zapisana jako suma liczb 10 i −4)
17 kwi 21:48
witek39: dzieki
17 kwi 21:56
Gustlik: Nikka, nie prościej podstawić t=x
2, zamiast wymyslać liczby, na jakie trzeba rozbić wielomian?
Ja wiem, o co chodzi, ale nie każdy to widzi.
Otrzymujesz wówczas równanie
t
2+5t+6=0
Δ=b
2−4ac=25−4*1*6=25−24=1
√Δ=1
Wracasz do "starej" niewiadomej:
x
2=−3 lub x
2=−2
Równanie nie ma rozwiązań, bo kwadraty liczb nie mogą być ujemne.
19 kwi 00:48