fkwadrat
Monik: Które zdanie jest przawdziwe? proszę o pomoc|
1Zbiór rozwiązań nierówności kwadratowej może być skończony
2.Zbiór rozwiązań nierówności kwadratowej może być równy zbiorowi wszystkich liczb
rzeczywistych dodatnich
3.Zbiór rozwiązań nierówności kwadratowej może być równy (zbiór liczb naturalnych)
4.Zbiór rozwiązań nierówności kwadratowej może być zbiorem dwuelementowym
17 kwi 21:18
Quiet:
1. Prawda. Dla Δ ≥ 0
4. Prawda. Δ>0
17 kwi 22:32
Nikka: tu chodzi o nierówność... więc raczej ani 1 ani 4 ...
17 kwi 22:44
Godzio:

1. Prawda
Δ = 0
jest jedno rowiązanie
2. Prawda
3. Fałsz
4. Równości owszem nierówności nie
17 kwi 22:50
Nikka: 1−ki nie rozumiem − chyba, że rozwiązaniem nierówności będzie zbiór pusty.
17 kwi 22:55
Godzio: Zbiór skończony − oznacza w matematyce zbiór równoliczny ze zbiorem {1, 2, ..., n} dla pewnej
liczby naturalnej n. Definicja ta obejmuje również zbiór pusty, wystarczy przyjąć n = 0.
wikipedia
czyli jak Δ = 0 to jest ok i jak zbior pusty tez ok
17 kwi 22:58
Nikka: def. to ja znam ...

myślę, że powinieneś podać konkretne przykłady bo sam rysunek do
zadania 1 zbyt wiele nie mówi...
np. x
2 − 4x + 4 ≤ 0
po narysowaniu wykresu będzie widać, że funkcja przyjmuje wartości dodatnie lub równe 0 czyli
rozwiązaniem tej nierówności będzie zbiór jednoelementowy {2} i faktycznie jest to zbiór
skończony.
co do 2 to chyba chodzi o to, że rozwiązaniem ma być dokładnie zbiór liczb rzeczywistych
dodatnich, więc po przemyśleniu nie jestem pewna czy taka propozycja jest ok ...
17 kwi 23:12
Godzio: ano też prawda wtedy taka opcja nie istnieje
17 kwi 23:22
Aza:
poprawna odp; tylko 1)
17 kwi 23:37
Godzio: To wszystko jasne

. Ja się już żegnam. Wracam za tydzień
18 kwi 00:06
Aza:
hmmmmm , za tydzień

?
To uczestnicy forum się

Kto Im będzie tak gorliwie pomagał?

W takim razie: powodzenia ..... wracaj szybko
18 kwi 00:26