zad
mr. mr.: Wielomiany
rozloz na czynniki wielomiany metoda grupowania wyrazow:
W(x) = x3 − 3x + 2 = x3 − x − 2x + 2 ... dalej nie wiem
17 kwi 20:35
mr. mr.: prosze o pomoc
17 kwi 20:47
gosia: sama/sam to tak rozlozylas/es
17 kwi 20:59
mr. mr.: tak, ale nie wiem co dalej
17 kwi 20:59
mr. mr.: x3 − x to moze wygladac chyba tak: (x−1)(x2 + x + 1) ale nie wiem czy tutaj mozna tego uzyc
...
17 kwi 21:01
gosia: chyba mozna , bo to rozlozysz wtedy na 3 nawiasy apoznije zrobia CI sie dwa
17 kwi 21:02
gosia: (x−1)(x
2 +x−1) mi tak wyszlo jak rozlozylam na to jak pislaals
17 kwi 21:04
gosia: tak znaczy na koncu

wynik koncowy
17 kwi 21:04
mr. mr.: ... no wlasnie nie za bardzo bo z ( x2 + x + 1) nie bede mial dwoch m. zer. nawet gdybym
bardzo chcial....
17 kwi 21:04
gosia: jak to?
17 kwi 21:05
mr. mr.: odpowiedz mam taka (x−1)2(x+2)
17 kwi 21:06
gosia: taka powinna byc?
17 kwi 21:06
mr. mr.: tak, to jest odpowiedz z ksiazki
17 kwi 21:07
gosia: a napewno dobrze przepisane zadnaie
17 kwi 21:08
gosia: bo wylicz sobie taak odpowiedz i zamien ja na wielomian to wychodzi x3 −2x2 +3x+2 a u Ciebie
nie ma tego z kwadratem
17 kwi 21:09
mr. mr.: tak ,sprawdzalem ze dwa razy
17 kwi 21:09
Aza:
No to dalej tak:
W(x)= x3−x−2x+2= x(x2−1) −2( x−1)= x( x−1)(x+1)−2(x−1)= (x−1)( x2+x−2)=
= ( x−1)( x2−x +2x−2)= ( x−1) [ x( x−1) +2(x−1)]= (x−1)(x−1)(x+2)= ( x−1)2( x+2)
można było też tak:
W(x)= x3 +2x2 −2x2 −4x +x +2= x2( x+2) −2x(x+2) +(x+2) = (x+2)(x2−2x+1)= (x+2)(x−1)2
17 kwi 21:09
gosia: no mozna bylo i tak
17 kwi 21:10
mr. mr.: dzieki wam
17 kwi 21:15
mr. mr.: rozloz na czynniki:
W(x) = x6 − x5 − x2 + x = x5(x−1) −x(x−1) = (x−1)(x5−x) i dalej nie wiem
prosze o pomoc
17 kwi 21:30
Godzio: (x−1)(x5−x) = x(x−1)(x4−1) = x(x−1)(x2−1)(x2+1) = x(x−1)(x−1)(x+1)(x2+1)
17 kwi 21:30
mr. mr.: no wlasnie tez mi tak wychodzilo... ale w odpowiedzi jest tak: (x−1)(x2+1)(x2+x+1) dlatego
skonczylem na tym, gdzie bylem pewny, ze jest dobrze...
17 kwi 21:34
Godzio: (x−1)(x
2+x+1)(x
2+1)= (x
3 − 1)(x
2+1) = x
5 + x
3 − x
2 − 1 to jest to co wyjdzie po
wymnożeniu odpowiedzi
17 kwi 21:38
mr. mr.: rozloz na czynniki:
W(x) = x4 −1
17 kwi 21:59
Godzio: rozłóż ze wzorów: a2 − b2 = (a−b)(a+b)
17 kwi 22:09
mr. mr.: W(x) = x4 + 1
17 kwi 22:21
mr. mr.: z tego co wiem, nmie ma takiego wzoru a2 + b2 .....
17 kwi 22:21
Godzio: a3 + 1 = (a+1)(a2−ab+1)
a4 + 1 = (a+1)(a3 − a2b + ab2 − 1)
a wzór ogólny chyba tak wygląda:
an + bn = (a + b)(an−1 − an−2b + an−3b2 − ... − a2bn−3 + abn−2 − bn−1)
17 kwi 22:40
Godzio: oczywiście zamiast b daj jedynke
17 kwi 22:40