jjaką dł.
anna: w trójkącie prostokątnym jedna z przyprostokątnych ma dl. 5, a przeciwprostokątna ma dł. 13.
Jaką dł. ma wysokość tego trójkąta poprowadzona z wierzchołka kąta prostego? a. nie można
| | 8 | |
tego ustalić na podstawie podanych informacji b. 12 c. 4813 d. 5 |
| |
| | 13 | |
17 kwi 20:01
Kejt:
x2=132−52
5x2=13y2
17 kwi 20:04
anna: ja mam to policzyć! nie wiem pomóż proszę

17 kwi 20:06
Kejt: ekhm. z pierwszym nie powinnaś mieć problemów.. to z twierdzenia pitagorasa. co do drugiego po
podstawieniu "x" mnożysz na krzyż..
17 kwi 20:07
Dudi: To jest Pitagoras.
jak masz x2 to 169−25 = 144 i teraz to spierwiastkuj, Wyjdzie Ci ta długosc o ktory pytasz.
17 kwi 20:09
Kejt: Dudi.. paskudniku. niech sama trochę pomyśli..
17 kwi 20:11
anna: nie wychodzi mi
17 kwi 20:14
anna: dzięki już mi wyszło
17 kwi 20:18
Dudi: No tak, ale mogla do tego nie dojść..

Następnym razem już nic nie będę podpowiadał

.
19 kwi 20:29