Proszę o pomoc w rozwiązaniu dwóch zadań.
nina:
1.W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym, promień okręgu opisanego na podstawie wynosi
2pierwiastki z 3, kat nachylenia krawędzi bocznej do płaszczyzny podstawy równy jest 30
stopni. Oblicz pole powierzchni bocznej i objętość tej bryły.
2. Ile kropli wody o średnicy 2mm, zmieści sie w szklance w kształcie walca o promieniu 3 cm i
wysokości 8 cm.
17 kwi 19:39
Kejt:
1.r=23h
h=a√32
a dalej to już z własności..
2. dk=2mm=0,2cm
rk=0,1cm
Vkropli=43πr3
rsz=3
h=8
Vszklanki=πr2h
17 kwi 19:45
nina: Proszę o pomoc bo nie rozumiem tego zadania
1.W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym, promień okręgu opisanego na podstawie wynosi
2pierwiastki z 3, kat nachylenia krawędzi bocznej do płaszczyzny podstawy równy jest 30
stopni. Oblicz pole powierzchni bocznej i objętość tej bryły.
17 kwi 20:20
nina: Proszę o pomoc bo nie rozumiem tego zadania. Wprawdzie Kejt zaczął mi to zadanie ale tak
naprawdę to nie wiem dlaczego r = 2/3h, ponieważ r jest podane
1.W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym, promień okręgu opisanego na podstawie wynosi
2pierwiastki z 3, kat nachylenia krawędzi bocznej do płaszczyzny podstawy równy jest 30
stopni. Oblicz pole powierzchni bocznej i objętość tej bryły.
17 kwi 21:02
Kejt: z tego wzoru możesz wyliczyć wysokość, która Ci będzie później potrzebna. a równa się tak
ponieważ wynika to z własności trójkąta równobocznego, że gdy opisze się na nim okrąg to
promień tego okręgu będzie stanowił 2/3 wysokości tego trójkąta.
17 kwi 21:09
marta: Dzięki, ale nie wiem w takim razie skąd we wzorze na wysokość wzięło się a pierwiastków z 3
skoro wyliczało się h ze wzoru na r=2/3h a r to2pierwiastki z 3
17 kwi 21:29
nina: przepraszam siostra zrobiła mi psikusa i zmieniła imię
17 kwi 21:32