kula
Sodomita_Karolek: pole powierzchni kuli (w dm2) i objętość tej kuli (w dm3) wyraża ta sama liczba. Zatem
promień tej kuli ma długość:
a) 3dm
b) 4dm
c)12dm
d) 34
P=4πr2
V=43π3
Jak połączyć z sobą te dwa wzory, aby w sposób logiczny wiedzieć skąd się wziął wynik? (a)
17 kwi 19:22
Kejt: normalnie.
4πr2=43πr3
π możesz już na samym początku skrócić.
17 kwi 19:25
Sodomita_Karolek: OK, więc mamy taką postać > 4r2=43r3
to że pojawiają się tu liczby 3 i 4, nie daje odpowiedzi skąd się trójka wzięła jako r...?
17 kwi 19:34
Kejt: rozwiąż to. jak zwykłe równanie.
17 kwi 19:34