rozszerzenie
angel: podstawa ostrosłupa jest trójkąt równoboczny. przekrój ostrosłupa prostopadły do płaszczyzny
podstawy i zawierający wierzchołek ostrosłupa oraz jedną z wysokości podstawy jest trójkątem
równobocznym o boku 6. oblicz objętość tego ostrosłupa. (rysunek)
17 kwi 19:12
Wydi:

h−wysokość podstawy
a=4
√3cm
dalej z twierdzenia Pitagorasa
H
2=2
2+6
2
H=
√40 → 2
√10
| | Pp*H | |
V= |
| ........ tak mi się wydaje  |
| | 3 | |
18 kwi 18:24
Wydi: Kurcze narysowałem graniastosłup zamiast ostrosłupa ale myślę że to nic nie zmieni bo
odpowiedni wierzchołek zaznaczyłem.
18 kwi 18:44