pop: siemka mam pytanie i prosbe zarazem bo nie wiem czy mam dobrze

mam obliczyc pochodna
+!funkcji?: y=3x-1/2x+1 /- to jest kreska ulamkowa
i mi wyszlo -4/(2x+1)
2
7 gru 17:42
nalepek: mianownik jest dobrze
ale, mi u gory wyszlo 5
bo masz w liczniku
(pochodna licznika)*mianownik - licznik*(pochodna mianownika)
f(x)=3x-1
f'(x)=3
g(x)=2x-1
g'(x)=2
wiec licznik bedzie taki:
3(2x+1) - (3x-1)2 = 6x + 3 - 6x +2 = 5
7 gru 17:59
pop: no dobra dzieki ale chyba w mianowniku wyjdzie 4(x+1/2) tak

a drugą pochodna to jak
obliczyc
7 gru 18:07
pop: aha i 4(x+1/2)
2
7 gru 18:20
nalepek: no co napisalem, czyli licznik wyjdzie 5
a mianownik to masz skrócone mnozenie wiec nie potrzebnie jest liczyc to bo nic tam z
tego nie wyjdzie co by sie moglo skrócic ; ]
7 gru 19:27
yoco:
zobacz i uwierz


3(2x+1) - (3x - 1) *2 6x +3 - 6x +2 5
------------------------ = ---------------- = ---------- gdy x≠ - 1/2
(2x+1)
2 (2x+1)
2 (2x+1)
2
7 gru 19:32
pop: no dzieki dzieki wielkie a moze wiecie jak z tego obliczyc druga pochodna bo tu juz mam
problem
7 gru 19:40
pop: wiec jak macie jakies pomysly bo sieddze nad tym i nie zabardzo wiem jak sie zabrac wiem
ze trzeb jeszcze jakies wypuklosci znalesc tej funkcji
7 gru 20:24
pop: siemka to wyjdzie -5/2x+1)3
7 gru 20:47
pop: czyli jednak chyba sie nie dowiem
7 gru 21:49
Mycha: tak samo jak pierwsza
licznik mamy
(-5*2(x+1)*2)/(2x+1)4=-20(x+1)/(2x+1)4
7 gru 21:57