matma
angel: grupa osob, wsrod ktorych jest dwoje znajomych A i B ustawia sie losowo w kolejce.
| | 1 | |
prawdopodobienstwo ze osoby A i B beda staly obok siebie , wynosi |
| . oblicz ile jest |
| | 9 | |
wszystkich osob
17 kwi 19:09
angel: umie ktos zrobic takie zadanie

17 kwi 19:14
Jack: n − osób
...| ....| ....| ...| .... |....|
1 2 n
n osób
dla A można wybrać n−1 miejsc tak, żeby B stało obok. Lecz mogą stać w odwrotnej kolejności
więc (n−1) *2
Więc mamy coś takiego:
17 kwi 19:26
angel: ale to n nad dwa to chyba tam byl jakis wzor prawda zeby pod to podstawic?
17 kwi 19:29
Kejt: to dwumian Newtona:
17 kwi 19:32
angel: wiem co to jest i co mam podstawic pod to?
17 kwi 19:33
Jack: Kejt napisał co masz podstawić

licznik możesz jeszcze tak rozpisać: n!=(n−2)!(n−1)n
Twoją szukaną jest liczb "n".
17 kwi 19:35
angel: no wiem
17 kwi 19:35
Kejt: napisała*
jak wiesz, to licz.
17 kwi 19:36
angel: spokojnie wlasnei probuje policzyc
17 kwi 19:37
angel: wyszlo mi po obliczeniu delty ze n = 36 i n=1 ale jeden nie moze sie rownac chyba prawda skoro
sa dwie osoby napewno?
17 kwi 19:43
Godzio: skąd Ci się delta wzięła

ładnie wszystko się skraca i wychodzi 36
17 kwi 19:44
angel: czyli tak czy siak dobrze wyszlo
17 kwi 19:44
Godzio: nie liczy się wynik tylko rozwiązanie
17 kwi 19:48
angel: dobra juz wie gdzie nie skrocilam
17 kwi 19:48
angel: dobrze panie profesorze

ale juz nalazlma blad

dzieki wszystkim
17 kwi 19:49
angel: dlugo sie wszyscy uczycie matmy
17 kwi 19:49
Jack: każdy pewnie inaczej

Powodzenia na maturze!
17 kwi 19:54
kamila: nie dziekuje

kurcze obawiam sie ze nie uda mi sie zaliczyc
17 kwi 19:55
angel: pomylilo mi sie, bo ktos inny jeszcze pisze tez z tego kompa
17 kwi 19:56
angel: ale dobra dzieki wszystkim jeszcze raz
17 kwi 19:56
18 kwi 01:31
Jack: można nie liczyć pozostałych osób, a można policzyć (co trzeba też w Ω uwzględnić) − wynik musi
być ten sam.
18 kwi 11:45
angel: to ja juz nie wiem tam wyszlo n=36 a tu aza napisal ze n=18 czyli co innego...
18 kwi 12:04
Jack: OK, zrób w Ω wariację bez powtórzeń, zamiast kombinacji... musimy przecież uwzględnić zmianę
miejsc między A i B.
Wtedy będzie:
18 kwi 12:10
angel: spoko dzieki
18 kwi 12:11
Jack: proszę i sorry za ten błąd z kombinacją. Podziękowania dla
Aza
18 kwi 12:13