przykladowe zadania maturalne
marchewka: 1. Rozwiaż rownanie:
x
3 − 12x
2 +x−12=0
Ja zrobilam takie cos :
x(x
2−12x +1)−12=0
ale chyba cos jest zle ,bo wynik mi sie nie zgadza,pokaze ktos jak to zrobic?
2.POdaj przyklad liczb calkowitych dodatnich a ib spełniajacych nierównośc :
3.Dane są dwa pojemniki. W pierwszym z nich znajduje się 9 kul: 4 białe, 3 czarne i 2 zielone.
W drugim pojemniku jest 6 kul: 2 białe , 3 czarne i 1 zielona. Z każdego pojemnika losujemy
po jednej kuli. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania dwóch kul tego samego koloru.
Pomoze ktos?
17 kwi 18:27
Kejt: 2.
49=818
59=1018
818<ab<1018
a=9
b=18
albo po prostu
a=1
b=2
17 kwi 18:30
angel: 1. z pierwszych dwoch wyciagnij przed nawias x2 i wyjdzie cos takiego
X2(x−12)+1(x−12)=0
17 kwi 18:33
angel: i dalej
(x−12)(x2 +1)=0
17 kwi 18:34
marchewka: dzieki a 1 albo 3 ktos umie mi wytlumaczyc. 3 nie wiem czy za pomoca tzw.drzewka mozna to
zrobic w ogole?
17 kwi 18:34
angel: x=12
a w tym drugim przypadku nie da sie rozwiazac bo x2 nie moze sie równac −1
17 kwi 18:35
angel: ja 1 robilam
17 kwi 18:35
marchewka: ok dzieki za 1 no wlasnie zle to rozbilam juz rozumiem.a z 3 jeszcze mam problem..
17 kwi 18:42
jolcia: 3.Dane są dwa pojemniki. W pierwszym z nich znajduje się 9 kul: 4 białe, 3 czarne i 2 zielone.
W drugim pojemniku jest 6 kul: 2 białe , 3 czarne i 1 zielona. Z każdego pojemnika losujemy
po jednej kuli. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania dwóch kul tego samego koloru.
2 maj 21:37