asiulka: Prosze o pomoc: Dany jest trójkąt ABC kąt ABC= 130 stopni, kąt ACB=30stopni, a bok BC=400
oblicz bok AB...
7 gru 17:29
Dj Kichawa: Jeżeli opuścisz na podstawę z kata 130 wysokość to zobaczysz ze powstanie ci trójkąt o
katach 90 , 30 , 60 a z tego już bardzo łatwo się liczy obliczasz wysokość która wynosi
BC/2= 200 następnie z dowolnej funkcji trygonometrycznej sobie obliczasz kolejne boki i
ostatecznie ci wyjdzie że odcinek wynosi w przybliżeniu AB= 585
7 gru 17:56
%253Cpre%253E%253Cb%253Easiulka%253A%253C%252Fb%253E%2520dlaczego%2520ta%2520wysoko%25C5%259B%25C4%2587%2520wysz%25C5%2582a%2520200%253Cimg%2520style%253D%2522margin-bottom%253A-3px%2522%2520src%253D%2522emots%252F2%252Fpytajnik.gif%2522%253E%250A%253C%252Fpre%253E
7 gru 18:12
Dj Kichawa: nie bardzo potrafię zinterpretować twoja wiadomość
7 gru 18:24
%3Cpre%3E%3Cb%3Easiulka%3A%3C%2Fb%3E%20dlaczego%20ysoko%C5%9B%C4%87%20wysz%C5%82a%20200%3F%0A%3C%2Fpre%3E
7 gru 18:37
%253Cpre%253E%253Cb%253Easiulka%253A%253C%252Fb%253E%2520dlaczego%2520ysoko%25C5%259B%25C4%2587%2520wysz%25C5%2582a%2520200%253F%250A%253C%252Fpre%253E
7 gru 18:37
asiulka: a czemu wysokość wyszła 200?
7 gru 18:55
Dj Kichawa: Ponieważ Sin30=1/2

lub porostu jest taka taki myk ze jeżeli trójkąt ma katy 30, 60, 90 to po doklejeniu
takiego samego trójkąta przy kacie 90 powstanie ci trójkąt równoramienny i wtedy sama
zobaczysz ze twoja wysokość tzn twojego trójkąta bo nie wiem ile ty masz wzrostu to
połowa ramienia tego trójkąta
7 gru 19:02