ndweaqd
***rozszerzone***: R−3 zad 4. Rosnący ciąg geo. ma parzystą liczbę wyrazów. Wszystkie wyrazy tego ciągu są
dodatnie, a ich suma jest 5 razy większa od sumy wyrazów o numerach nieparzystych. Wyznacz
iloraz ciągu.
odp: q=4
moje rozw:
S
n=5*S
n2
| | n | |
(suma wszystkich wyrazów jest równa 5* suma wyrazów nieparzystych, których jest |
| ) |
| | 2 | |
| | 1−qn | | 1−qn2 | |
a1* |
| =5a1* |
| |
| | 1−q | | 1−q | |
1−q
n=5(1−q
n2)
0=q
n−5
√qn+4
niech
√qn=t, t>0
0=t
2−5t+4
Δ=9
√qn=1 v
√qn=4
q
n=1 q
n=16⇒q=2, n=4 v q=4 n=2
dlaczego odpowiedź z podręcznika nie uwzględnia drugiej możliwości? czy to rozw. jest poprawne?
17 kwi 18:24
Jack: q2 bym dał jak liczysz nieparzyste...
17 kwi 20:04
rozszerzone: dlaczego q2? wskazówka, którą teraz zauważyłam też mówi, że należy zauważyć że jest to q2,
ale nie rozumiem dlaczego. A przyznam szczerze, że naprawdę się nad tym zastanawiałam
18 kwi 11:18