| 1 | ||
prawdopodobienstwo ze osoby A i B beda staly obok siebie , wynosi | . oblicz ile jest | |
| 9 |




?
n osób może się ustawić na n! sposobów
Osoby A i B możemy przestawić na 2! sposobów,
oraz na (n−1) pozycjach ( przesuwąjac je razem)
pozostałych (n−2) osób na (n−2)! sposobów
zatem ustawień osób AiB w tej kolejce jest:
ICI= 2!*(n−1)*(n−2)! = 2*(n−1)*(n−2)!
IΩI= n! = (n−2)!*(n−1)*n
| 1 | ||
P(C)= | ||
| 9 |
| |C| | ||
P(C)= | ||
| |Ω| |
| 2*(n−1)*(n−2)! | 1 | |||
to: | = | |||
| (n−2)!*(n−1)*n | 9 |
| 2*17*16! | 2*17*16! | 2 | 1 | |||||
spr: | = | = | = | |||||
| 18! | 16!*17*18 | 18 | 9 |