Proste Równoległe
Xiaton: Dla jakiej wartości parametru "a" proste
"k" : −ax + (3 − a)y + 6 = 0 i "l" : (a + 1)x + y + 2 = 0
są równoległe?
17 kwi 17:59
Xiaton: pomoże ktoś?
17 kwi 18:38
Godzio: Krok 1: Przekształć to do postaci kierunkowej : y = ax + b
Krok 2: Przyrównaj współczynniki kierunkowe obu prostych
17 kwi 18:39
Xiaton: próbowałem przekształcić prostą k i wyszło mi coś takiego:
−ax + 6 = −3y + ay
dalej nie wiem co zrobić
17 kwi 18:43
Godzio: k:
−ax + (3−a)y + 6 = 0
(3−a)y = ax − 6
(a+1)x + y + 2 = 0
y = −(a+1)x − 2 = 0
przyrównujemy współczynniki:
dalej dasz rade ?
17 kwi 18:49
Xiaton: jasne wielkie dzięki
17 kwi 18:53