?
dor07: czy to można tak rozwiązać?
Wykaż, że jesli dla dowolnych liczb dodatnich x,y prawdziwy jest warunek xy + yx = 2,
to x=y
Rozwiązanie:
układ równań:
xy + yx = 2
x=y
yy + yy = 2
1 + 1 = 2
L=P
17 kwi 17:53
Kejt: jak najbardziej.
17 kwi 17:54
TheSensei: nie można, trzeba to udowodnić, że x=y, a nie założyć, że już się równa

To tak:
Po 1: Sprowadzenie do wspólnego mianownika
Po 2, przekształcenie
x
2 + y
2 = 2xy
i po 3, wykorzystanie wzoru skróconego mnożenia do wykazania tezy zadania
x
2 − 2xy + y
2 = 0
(x−y)
2 = 0
Stąd wynika, że x=y.
3 lis 23:08
b.: Można by też wykazać, że ,,jesli dla dowolnych liczb dodatnich x,y prawdziwy jest warunek x/y +
y/x = 2, to x≠y''

po prostu, poprzednik tej implikacji jest fałszywy
3 lis 23:13