Jacob: Oblicz pola i obwody narysowanych trojkatow.
I mam tak
a) prostokatny trojkat o katach 90,45,45
Przeciwprostokatna wynosi 4
Ile wynosza przyprostokatne
tego nie wiem, bo obwod i pole to latwo obliczyc
Oraz mam trojkat gdzie katy to 120,30,30 i dwa boki przy tym kacie 120 maja miare 20 ile
wynosi wysokosc ?
7 gru 17:29
Jacob: Sprawdzilem w odpowiedziach wynik musi wyjasc 7,2 ...
7 gru 17:38
Dj Kichawa: a) trójkąt równoramienny wiec a=b przeciw prostokątna c=4
Pitagoras się kłania

c
2=a
2+b
2 <=> c
2=a
4 wiec a=b=
√2
z przykładem b postępujesz analogicznie tylko że tam sobie opuść na podstawę wysokość
z kąta 120 i będziesz już wiedział jak
7 gru 17:42
Jacob: chyba nie tak
a) http://img131.imageshack.us/my.php?image=xczge5.jpg
7 gru 17:54
Dj Kichawa: Jacob ty sam z sobą piszesz

?
7 gru 17:57
Dj Kichawa: Tak musi być nie ma innego wyjścia no chyba ze ja jestem głupi co jest możliwe albo
popełniłeś błąd w przepisywaniu
7 gru 18:00
yoco: Dj kichawa
a
2 + a
2 = 2a
2 a nie a
4 

tak
7 gru 18:08
Dj Kichawa: No możliwe

chyba za dużo zadań już dzisiaj zrobiłem bo mam nawet z dodawaniem
problemy
7 gru 18:10
Jacob: 2
√2 wyjdzie

obliczylem jakos bo skoro przeciwprostokatna jest 4 (a
√2, a
przyprostokatne to a) wiec wynosi 2
√2 bo 2
√2*
√2=4
7 gru 18:10
yoco:
pierwsze zauważ,że jżeli katy po 45
o i trójkat prosstokatny
to jest połowa kwadratu o przekatnej d=4
d= a
√2 tak

czyli a=b= 2
√2 tyle

7 gru 18:12
yoco: Nie jakoś

tylko juz chyba teraz wiesz

7 gru 18:13
Jacob: dzieki za pomoc

w spisach kolejne dwa zadania... mam dosyc na dzisiaj juz
7 gru 18:14