matma rozszerzona
angel: wyznacz wszystkie pary liczb, których NWD wynosi 15, a NWW jest równa 1260
17 kwi 17:53
angel: pomoze ktos?
17 kwi 17:56
angel: 
?
17 kwi 18:18
Jack:
NWD(a,b)=15 ⇒ a=a1*15, b=b1*15 (a1 i b1 względnie pierwsze!)
NWW(a,b)=1260 ⇒ a*a2=1260, b*b2=1260 (a2 i b2 względnie pierwsze!)
a1*a2*15=1260
b1*b2*15=1260
a1*a2=84 ⇒ poszukaj dzielników liczby 84
b1*b2=84 ⇒ analogicznie
Dz(84)={1,2,3,4,6,7,12,14,21,28,42,81}
Wystarczy, że poszukasz dla a1*a2, bo dla b1*b2 będzie analogicznie. Potem podstaw do wzoru
a=a1*15 oraz b=b1*15.
Np. a1=4, a2=21 ⇒ a=15*4=60 oraz b2 tak dobieramy spośród dzielników 84, aby
było względnie pierwsze z a2 , podobnie b1 (mało takich zostaje...), np. b2=4 więc
[Nb1=84/4=21 ⇒ b=21*15=315.
Pewnie można jeszcze inaczej to zrobić, ale ten wpadł mi jako pierwszy.
17 kwi 18:45
angel: dzieki

ale jeszcze tego nie ogarnelam jakos nie rozumiem po pierwszym przeczytaniu:(
17 kwi 18:51
Jack:
a1=1 i a2=84 oraz b1=84 i b2=1.
a1=7 i a2=12 oraz b1=12 i b2=7.
17 kwi 18:51
Jack: ok, jak ktoś coś wymyśli (albo ja), to napisze
17 kwi 18:52
Jack:
OK prawdą jest coś takiego:
NWD(a,b)*NWW(a,b)= a*b
Możesz z tego skorzystać
17 kwi 18:56
angel: dzieki
17 kwi 18:57
angel: a1*a2*15=1260 −> chyba jestem glabem i nie wiem dlaczego tzn z kad sie to wzielo
17 kwi 18:58
Jack: no tak, nie chciałem już poprawiać, a mogłem... a1*15*a2=1260 bo a1*15=a, oraz a*a2=1260
17 kwi 19:00
angel: aha to teraz rozumiem
17 kwi 19:05
angel: jesli tak jak pisales ze a1 =4 to jak wziolesz ze a2 =21?
17 kwi 19:07
Jack: a
1*a
2=84 mając a
1 wyliczam a
2 (analogicznie z b
1,b
2)
Nie chce się upierać,ale ten wzór NWD(a,b)*NWW(a,b)=a*b lepiej tu pasuje...
17 kwi 19:10
angel: widzialam ten wzór jak napisales a moglbys tym sposobem zrobic
17 kwi 19:13
angel: tym wzorem?
17 kwi 19:14
Jack:
NWD(a,b)*NWW(a,b)=a*b
15*1260=a*b
18900=a*b
Hehe.. chyba więcej tu możliwości jednak, które trzeba rozpatrzyć niż w moim przykładzie...
jakiś nieprzewidujący dziś jestem...
17 kwi 19:19
angel: spoko
17 kwi 19:29
ehh...: Da sie to jakos inaczej jeszcze wytłumaczyc

Ktos wie?
18 kwi 14:54
Jack:
Mam taki pomysł:
Skoro 18900=a*b (wiemy to, z tw. NWW(a,b)*NWD(a,b)=a*b) oraz a=a1*15 i b=b1*15 (a1 i b1 są
względnie pierwsze, bo NWD(a,b)=15 ), to mamy:
18900=a1*b1*225
a1*b1=84.
To już proste. Znajdź dzielniki liczby 84 względnie pierwsze.
Sprowadza się to do tego samego o czym pisałem wyżej, ale jest mniej zakręcone...
18 kwi 15:06
pani:): NWD(X,Y)=15
NWW(X,Y)=1260 1260:15*3*7*2*2
NWW(X,Y)*NWD(X,Y)=X*Y czyli 15*15*4*3*7 i z tego tworzymy wszystkie mozliwe pary liczb biorac
pod uwage ze liczba musi dzielic sie przez 15
X | 15 | 15*3 | 15*4 | 15*7 | 15*7*4 | 15*3*7 | 15*3*4|
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
y | 15*4*3*7 | 15*7*4 | 15*3*7 | 15*3*4 | 15*3 | 15*4 | 15*7 |
i analogicznie dalej odwrotnie...tak by sie nie powtorzyly
18 kwi 15:16