matma rozszerzona
angel: wiadomo , ze loga x=6, logb x=2 oraz loga y=5. oblicz logab x oraz logab y.
17 kwi 17:50
angel: nikt nie potrafi rozwiazac?
17 kwi 17:59
17 kwi 18:04
Godzio:
log
ax = 6
a
6 = x
log
bx = 2
b
2 = x
a
6 = b
2
a
3 = b
log
ay = 5
a
5 = y
17 kwi 18:09
angel: a skad wiesz ze a do 6 rowna se b do 2
17 kwi 18:11
Godzio:
logax = 6 => a6 = x
logbx = 2 => b2 = x i przyrównuje x
17 kwi 18:11
Kejt: to wynika ze wzorów..
17 kwi 18:12
angel: aha ok to rozumiem
17 kwi 18:12
angel: a z kad a do 4?
17 kwi 18:12
Jack:
a)
a6=x
b2=x \ 3
a6=x
b6=x3
a6*b6=x4 ⇒ (ab)6=x4 ⇒ logab x4 = 6 ⇒
4logab x =6
logab=32
17 kwi 18:13
Godzio: jak podstawisz za b = a3 to a * a3 = a4
17 kwi 18:14
angel: ok juz chyba kumma dzieki
17 kwi 18:15