podaj wzór?
anna: funkcja kwadratowa , która jest malejąca w przedziale(−∞;2) okreslona jest jakim wzorem?
17 kwi 17:30
Lilus: za dwojka czasem nie powinien byc taki nawias− >
17 kwi 18:35
Lilus:
p=2
y=a(x−p)2+q
wzr to : f(x)=3(x−2)2
17 kwi 18:41
anna: tak ten nawias dziękuję!
17 kwi 18:53
anna: ale ja mam do wyboru takie rozwiązania. y=2(x−3)2 b. y=3(x−2)2 c. y=2(x+3)2 d. y=3(x+2)2
17 kwi 18:57
Lilus: wiec B.przeciez to samo jest
17 kwi 19:06
anna: dzięki faktycznie


!
17 kwi 19:11
Lilus: prosze!
17 kwi 19:15
iga: mozna wytłumaczy dokładniej o co tu chodzi ?
7 kwi 21:31
Krzysiek: Mozna to wytlumaczyc dokladniej . Naprawde chcesz wiedziec ? Otoz pytanie . Na jakiej osi
odczytujesz przedzialy kiedy funkcja rosnie lub maleje lub jest stala ? Odczytujesz to na osi
OX . Jesli tu masz napisane ze ta funkcja maleje w przedziale (−∞,2> to suma rzeczy jesli jest
to funkcja kwadratowa (jej wykresem jest parabola ) funkcja ta bedzie rosla w przedziale <2,∞)
Jak zrobisz sobie szkic takiej paraboli to zobaczysz ze wierzcholek tej paraboli ma wspolrzedna
xw =2 . Wspolrzedna xw wierzcholka oznacza sie takze prze p to u nas p=2
NO to jesli p=2 to w tym punkcie ta funkcja przyjmuje najmniejsza wartosc (dlatego ze ramiona
tej paraboli sa skierowane w gore )
Wierzcholek posiada takze druga wsopolrzedna yw oznaczona tez przez q .
Tutaj nie podali ile to q wynosi ale podali cztery mozliwosci wyboru wiec patrzac na te
odpowiedzi widzimy ze q=0 Skad to wiemy
Jedna z postaci funkcji kwadratowej (oprocz ogolnej i iloczynowej ) jest postac kanoniczna
f(x)=a(x−p)2+q Jest to postac z ktorej mozna wlasnie odzytac wspolrzedne wierzcholka
masz teraz p=2 wiec z tych od[powiedzi sobie dopasuj ktora jest dobra
7 kwi 23:08